U sklopu projekta Reconnecting Science with the Blue Society (Blue-conect 2.0), aktivnosti „Istraživači i škole“ i „Kampanja podizanja svijesti“, doc. prim. dr. sc. Ivana Marasović Šušnjara dr. med. spec. javnog zdravstva i Marina Ćulav Šolto dr. med. spec. školske med. s Fakulteta zdravstvenih znanosti te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije održale su predavanje i radionicu na temu zdrave prehrane učenicima četvrtog razreda OŠ Dugopolje 24. listopada 2025. godine.
 
dr.Ivana Marasović Šušnjara i dr.Marina Ćulav Šolto ponovno pred školskom pločom
Ciljevi aktivnosti
- Upoznati učenike s osnovnim skupinama namirnica.
- Razumjeti sastojke hrane i njihov učinak na zdravlje.
- Potaknuti učenike na primjenu stečenog znanja kroz praktičan rad.
- Razvijati svijest o uravnoteženoj prehrani i konceptu „zdravog tanjura“.

U prvom dijelu sata doc. prim. dr.sc. Ivana Marasović Šušnjara je učenicima održala interaktivno predavanje o vrstama namirnica (ugljikohidrati, masti, bjelančevine, vitamini, minerali i voda), njihovim izvorima te ulozi u očuvanju zdravlja. Poseban naglasak stavila je na prepoznavanje razlike između zdravih i manje zdravih izbora u svakodnevnoj prehrani.
 
U drugom dijelu Marina Ćulav Šolto dr. med. spec. školske med. provela je radionicu Zdravi tanjur. Učenici su, podijeljeni u manje skupine, imali zadatak razvrstati različite namirnice prema stupnju njihove poželjnosti u prehrani te na temelju toga složiti vlastiti primjer uravnoteženog obroka koristeći koncept „zdravog tanjura“. Aktivnost je potaknula raspravu, suradnju i primjenu znanja stečenog tijekom predavanja.
 
Kad se male ruke slože „lenta zdravlja ide bolje“



